';

Radionica “Idemo na more” na Design Weeku

Radionica “Idemo na more” na Design Weeku

U sklopu ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka održali smo kreativnu radionicu za djecu pod nazivom ‘Idemo na more’.

Sve topliji dani podsjećaju nas da se ljeto bliži i svi jedva čekamo otići na more. Sunce, kupanje, plaže, igra, no što će nas točno dočekati na plažama i u moru? Cilj radionice bio je upoznati djecu s aktualnim problemom zagađenosti mora i plaža, osvijestiti problem prekomjerne uporabe jednokratne plastike, ali i način na koji možemo donijeti pozitivne promjene. Teško je mijenjati stare navike, zato se briga o prirodi i planeti mora primjenjivati od malih nogu.

Izvor: Zagreb Design Week (Facebook)

U prvom dijelu radionice upoznavali smo se s mališanima kroz zajednički odlazak na more. Podijeljeni u grupe, polaznici su morali nacrtati što sve nose sa sobom na more, što vide na plaži te aktivnosti koje se tamo odvijaju. Po završetku prvoga dijela, radove smo izložili u improviziranoj galeriji.

Drugi dio radionice odnosio se najviše na problem zagađenosti mora i plaža, pa smo tako u prilagođenoj verziji popularnog Pictionaryja saznali kojih je to deset najčešćih vrsta jednokratne plastike koje pronalazimo na plažama i u moru, a koja čini čak 50% sveukupnog otpada koji tamo pronalazimo.

U najzabavnijem i najkreativnijem dijelu radionice izradili smo pak personalizirane ruksake i vrećice koje su ekološki prihvatljivije od teško razgradivih plastičnih vrećica, a ujedno i promoviraju održivi dizajn te brigu o planeti. Paralelno smo se upoznali s osnovama slikarstva i tiska, naučili ponešto o bojama, kako se miješaju te o njihovom međusobnom odnosu. Platnene ruksake i vrećice oslikali smo bojama za tkaninu obraćajući pozornost na odnos punog i praznog prostora.

Vlastite kreacije polaznici su ponijeli kući, a njihovom svakodnevnom upotrebom pomagat će očuvati prirodu te pokazati dobar primjer svojim prijateljima i bližnjima.

Izvor: Zagreb Design Week (Facebook)

Brigada

Leave a reply